Daca planuiti mai devreme sau mai tarziu o vacanta in India, este bine sa nu plecati chiar nepregatiti. Si pentru ca informatiile de pe internet sunt de multe ori contradictorii sau insuficiente, iata in continuare cateva sugestii si date care sa va faca sederea in India mai usoara si mai sigura:
1. Inainte de a pleca n-ar fi rau sa va faceti cateva vaccinuri. Nu prea multe, n-are rost sa va intoxicati organismul aiurea cu tot soiul de substante, cantariti bine riscurile si beneficiile. Sfatul medicului specialist a fost acela ca strictul necesar consta in vaccinul impotriva hepatitei A si B (foarte utile de altfel si la noi in tara) si vaccinul impotriva febrei tifoide. Vaccinul anti-hepatita trebuie facut cu ceva vreme inainte pentru ca e pe baza de rapel. Odata facut si repetat la intervalele indicate, va protejeaza toata viata. Vaccinul contra febrei tifoide are o valabilitate de 3 ani. De asemenea nu ar fi rau sa luati un tratament pentru profilaxia malariei. Eu am mai avut la mine un spray anti tantari (pe care nu l-am folosit deloc, nu prea erau tantari in zona unde am stat), crema solara cu protectie 100, tablete de dezinfectat apa (pe baza de clor, desi se pare ca mai bune ar fi cele pe baza de iod) si ceva pastilute pentru stomac, just in case. Neaparat sa va luati o palarie de soare cu voi, mie mi-a amintit o prietena chiar inainte sa plec, mare noroc, multumesc M. :-).
2. Nu faceti greseala sa plecati avand in bagaj doar pantaloni scurti si bluze cu maneca scurta. S-ar putea sa regretati ca nu v-ati protejat suficient de soare, insecte si/sau zgarieturi.
3. Ma felicit ca am avut ideea de a indesa in bagaj si un spray cu apa termala. La orele de foc a fost o binecuvantare sa ma pot stropi cu el pe fata si maini. O sugestie: tineti-l la rece cateva ore inainte de a-l folosi. Daca nu ati mai cumparat pana acum, aflati ca puteti gasi un astfel de spray in orice farmacie si nu e de lepadat, mai ales in astfel de situatii.
4. Daca puteti, stati macar la un hotel de 4 stele. Sunt unele tari unde nu e cazul sa faceti economie la cazare, iar India este una dintre ele. Oricum preturile sunt chiar ok fata de hotelurile de 4-5 stele de prin alte parti.
5. Daca nu sunteti chiar impacati cu zborurile lungi, ar fi indicat sa aveti grija cum vi le aranjati. Eu am preferat sa impart distanta (aproximativ) in doua, mergand prin Dubai si innoptand acolo inainte de a zbura mai departe catre India. Daca nu aveti astfel de probleme, puteti alege linistiti si varianta prin Istanbul. In orice caz aveti mare grija la compania cu care zburati. Noi n-am fi ales Air India, de pilda. Din pacate ni s-a confirmat ieri in cel mai tragic mod cu putinta ca am avut dreptate :-(. Tarom, Emirates iar dintre low cost-uri Kingfisher si Jet Airways sunt ok.
6. Nu beti apa de la robinet, nici chiar de la hotelurile de 5 stele. Noi am avut apa imbuteliata pusa la dispozitie gratuit de hotel, pe care totusi initial am fiert-o si baut-o sub forma de ceai. Ulterior am renuntat la aceasta masura de precautie pentru ca am observat ca nimeni dintre cei care o consumau nu a avut probleme. Si oricum sticlele erau sigilate. Atentie si la apa pe care o primiti la restaurant/bar sub forma de cuburi de gheata (mai bine renuntati la ele) sau la apa cu care va spalati pe dinti.
7. Da, mancarea este extrem de condimentata. Chiar si pentru cei care mananca mai iute in mod normal. Unele feluri s-ar putea chiar sa va "emotioneze" pana la lacrimi :-). Puteti cere linistiti la restaurant varianta "non-spicy", nu sunteti nici primii, nici ultimii turisti care au problema asta. Sosul iute il puteti cere separat, daca chiar suneti curiosi cum "gusta". Iar daca ati omis sa cereti non-spicy, tot nu e ...foc :-P. Cereti sa vi se aduca iaurt si atenuati astfel iuteala mancarii.
8. In India puteti plati cu rupii dar si cu dolari. O suta de rupii sunt cam 2 dolari si ceva. Aveti aici un calculator ca sa va orientati mai usor. Pentru bacsis 50-100 rupii sunt suficiente. Preturile de la restaurant, hotel etc. nu includ si taxele, deci asteptati-va la ceva mai mult decat stiati voi. De multe ori isi trec singuri bacsisul pe nota, il puteti accepta sau nu, asa ca verificati cu atentie nota de fiecare data.
9. In India se circula "on the left side of the road". Unii (de exemplu un prieten de-al nostru din UK) ar spune ca este chiar "the right side" :-P. We disagree :-).
10. Puteti folosi linistiti taxi-ul. Nu costa mult si e varianta de preferat tuk tuk-ului, fie si numai pentru ca are aer conditionat. Desi ...tuk tuk-ul e categoric mai pitoresc. Dupa cum ziceam intr-un post anterior, folositi neaparat centura de siguranta.
11. In aeroport si nu numai, la security check sunt cozi diferite pentru femei si barbati. Suplimentar, femeile vor fi chemate in spatele unei perdele pentru un control ceva mai amanuntit. Facut tot de femei. Daca va veti simti pipaite, nu va ingrijorati. Le place, mai ales ca sunteti albe :-).
12. Diferenta de fus orar intre India si Romania este de 3 ore si jumatate respectiv de 2 ore si jumatate dupa ora de vara.
13. In temple nu veti putea intra incaltate. Asa ca nu va luati chiar pantofii Manolo Blahnik (sic!) cu voi, s-ar putea sa ramaneti fara ei. Daca ii aveti. Daca nu, cu atat mai bine. Ati scapat de o grija :-).
14. Daca mergeti la Taj Mahal, aveti grija ca vinerea este deschis doar pentru musulmani in timpul rugaciunilor. In celelalte zile, cand va este permis accesul, pe langa faptul ca nu puteti intra incaltati nu aveti voie inauntru nici cu mancare, carti sau orice fel de obiecte ascutite, brichete, chibrituri etc.
Mr. Gandhi apare pe toate bancnotele, iar cuantumul fiecarei bancnote este scris in 17 limbi