29.5.10

Aquarius

Pentru ca vine vipia peste noi, iata un cocktail nealcoolic pe care l-am descoperit in India si care in mod sigur va va mai racori nitel. Aveti nevoie de urmatoarele:

- Sprite
- o felie de lime
- ghimbir
- frunze menta
- cuburi gheata

Habar nu am despre formulele standard folosite in retete, fie ele si doar de cocktailuri, asa ca va zic doar ce am dedus eu in timp ce imi incordam la maxim papilele gustative ca sa extrag toate aromele... si sper ca am identificat tot ce continea cocktailul cu pricina :-) Asadar:

Lasati sticla/doza de Sprite deschisa cateva minute inainte de a prepara cocktailul, ca sa isi mai piarda din "bubbles". Ghimbirul il taiati in fasiute subtiri care isi vor gasi locul pe fundul paharului. Este important ca fasiile sa fie subtiri pentru ca astfel se vor strecura cu usurinta de-a lungul paiului in timp ce sorbiti cu nesat din cocktail, amestecandu-se la fix cu celelalte gusturi si piscandu-va delicios cerul gurii. Felia de lime si frunzele de menta (strivite putin, ca sa iasa sucul, banuiesc) servesc drept "ze final touch", desavarsind cocktailul.

Zile racoroase ca diminetile de acum va doresc! :-)



23.5.10

India? Sa fie, dar nu oricum!

Daca planuiti mai devreme sau mai tarziu o vacanta in India, este bine sa nu plecati chiar nepregatiti. Si pentru ca informatiile de pe internet sunt de multe ori contradictorii sau insuficiente, iata in continuare cateva sugestii si date care sa va faca sederea in India mai usoara si mai sigura:

1.  Inainte de a pleca n-ar fi rau sa va faceti cateva vaccinuri. Nu prea multe, n-are rost sa va intoxicati  organismul aiurea cu tot soiul de substante, cantariti bine riscurile si beneficiile. Sfatul medicului specialist a fost acela ca strictul necesar consta in vaccinul impotriva hepatitei A si B (foarte utile de altfel si la noi in tara) si vaccinul impotriva febrei tifoide. Vaccinul anti-hepatita trebuie facut cu ceva vreme inainte pentru ca e pe baza de rapel. Odata facut si repetat la intervalele indicate, va protejeaza toata viata. Vaccinul contra febrei tifoide are o valabilitate de 3 ani. De asemenea nu ar fi rau sa luati un tratament pentru profilaxia malariei. Eu am mai avut la mine un spray anti tantari (pe care nu l-am folosit deloc,  nu prea erau tantari in zona unde am stat), crema solara cu protectie 100, tablete de dezinfectat apa (pe baza de clor, desi se pare ca mai bune ar fi cele pe baza de iod) si ceva pastilute pentru stomac, just in case. Neaparat sa va luati o palarie de soare cu voi, mie mi-a amintit o prietena chiar inainte sa plec, mare noroc, multumesc M. :-).

2. Nu faceti greseala sa plecati avand in bagaj doar pantaloni scurti si bluze cu maneca scurta. S-ar putea sa regretati ca nu v-ati protejat suficient de soare, insecte si/sau zgarieturi.

3. Ma felicit ca am avut ideea de a indesa in bagaj si un spray cu apa termala. La orele de foc a fost o binecuvantare sa ma pot stropi cu el pe fata si maini. O sugestie: tineti-l la rece cateva ore inainte de a-l folosi. Daca nu ati mai cumparat pana acum, aflati ca puteti gasi un astfel de spray in orice farmacie si nu e de lepadat, mai ales in astfel de situatii.

4. Daca puteti, stati macar la un hotel de 4 stele. Sunt unele tari unde nu e cazul sa faceti economie la cazare, iar India este una dintre ele. Oricum preturile sunt chiar ok fata de hotelurile de 4-5 stele de prin alte parti.

5. Daca nu sunteti chiar impacati cu zborurile lungi, ar fi indicat sa aveti grija cum vi le aranjati. Eu am preferat sa impart distanta (aproximativ) in doua, mergand prin Dubai si innoptand acolo inainte de a zbura mai departe catre India. Daca nu aveti astfel de probleme, puteti alege linistiti si varianta prin Istanbul. In orice caz aveti mare grija la compania cu care zburati. Noi n-am fi ales Air India, de pilda. Din pacate ni s-a confirmat ieri in cel mai tragic mod cu putinta ca am avut dreptate :-(. Tarom, Emirates iar dintre low cost-uri Kingfisher si Jet Airways sunt ok.

6. Nu beti apa de la robinet, nici chiar de la hotelurile de 5 stele. Noi am avut apa imbuteliata pusa la dispozitie gratuit de hotel, pe care totusi initial am fiert-o si baut-o sub forma de ceai. Ulterior am renuntat la aceasta masura de precautie pentru ca am observat ca nimeni dintre cei care o consumau nu a avut probleme. Si oricum sticlele erau sigilate. Atentie si la apa pe care o primiti la restaurant/bar sub forma de cuburi de gheata (mai bine renuntati la ele) sau la apa cu care va spalati pe dinti.

7. Da, mancarea este extrem de condimentata. Chiar si pentru cei care mananca mai iute in mod normal. Unele feluri s-ar putea chiar sa va "emotioneze" pana la lacrimi :-). Puteti cere linistiti la restaurant varianta "non-spicy", nu sunteti nici primii, nici ultimii turisti care au problema asta. Sosul iute il puteti cere separat, daca chiar suneti curiosi cum "gusta". Iar daca ati omis sa cereti non-spicy, tot nu e ...foc :-P. Cereti sa vi se aduca iaurt si atenuati astfel iuteala mancarii.

8. In India puteti plati cu rupii dar si cu dolari. O suta de rupii sunt cam 2 dolari si ceva. Aveti aici un calculator ca sa va orientati mai usor. Pentru bacsis 50-100 rupii sunt suficiente. Preturile de la restaurant, hotel etc. nu includ si taxele, deci asteptati-va la ceva mai mult decat stiati voi. De multe ori isi trec singuri bacsisul pe nota, il puteti accepta sau nu, asa ca verificati cu atentie nota de fiecare data.

9. In India se circula "on the left side of the road". Unii (de exemplu un prieten de-al nostru din UK) ar spune ca este chiar "the right side" :-P. We disagree :-).

10. Puteti folosi linistiti taxi-ul. Nu costa mult si e varianta de preferat tuk tuk-ului, fie si numai pentru ca are aer conditionat. Desi ...tuk tuk-ul e categoric mai pitoresc. Dupa cum ziceam intr-un post anterior, folositi neaparat centura de siguranta.

11. In aeroport si nu numai, la security check sunt cozi diferite pentru femei si barbati. Suplimentar, femeile vor fi chemate in spatele unei perdele pentru un control ceva mai amanuntit. Facut tot de femei. Daca va veti simti pipaite, nu va ingrijorati. Le place, mai ales ca sunteti albe :-).

12.  Diferenta de fus orar intre India si Romania este de 3 ore si jumatate respectiv de 2 ore si jumatate dupa ora de vara.

13. In temple nu veti putea intra incaltate. Asa ca nu va luati chiar pantofii Manolo Blahnik (sic!) cu voi, s-ar putea sa ramaneti fara ei. Daca ii aveti. Daca nu, cu atat mai bine. Ati scapat de o grija :-).

14. Daca mergeti la Taj Mahal, aveti grija ca vinerea este deschis doar pentru musulmani in timpul rugaciunilor. In celelalte zile, cand va este permis accesul, pe langa faptul ca nu puteti intra incaltati nu aveti voie inauntru nici cu mancare, carti sau orice fel de obiecte ascutite, brichete, chibrituri etc.




























Mr. Gandhi apare pe toate bancnotele, iar cuantumul fiecarei bancnote este scris in 17 limbi



20.5.10

Top 10 lucruri de facut prima data in India

Privind in urma la calatoria pe care tocmai am incheiat-o, mi-am dat seama ca am acumulat niscaiva noi experiente de tinut minte pana hat peste ani. Poate ca si de asta ma simt ca si cum as fi petrecut nu o saptamana, ci pe putin o luna in India. Sa purced dara la a va alcatui un top al celor mai haioase, fascinante sau impresionante momente pe care ar trebui sa le savurati daca veti avea vreodata ocazia sa plecati intr-acolo. Never say never, s-ar putea sa patiti ca mine si sa va treziti in India fara sa fi apucat sa va dezmeticiti prea bine si sa intelegeti cum de vi s-a intamplat una ca asta tocmai voua :-)

Ei bine nu, nu o sa pun la socoteala primul vaccin impotriva febrei tifoide, primele pastile antimalarie ori primele tablete de dezinfectat apa, desi nu ar fi rau sa le luati in calcul daca stiti ca veti hoinari de capul vostru prin cine stie ce zone care prezinta astfel de riscuri. In schimb s-ar putea sa va placa urmatoarele:

10. Admirati frumosii flame trees cu care s-ar putea sa va intalniti destul de des. Eu acolo i-am vazut pentru prima data.

9. Platiti cateva rupii pentru asa-numitele Mahendi (Mehndi) decorations. Sunt foarte necajita ca "tatuajul" meu de pe mana stanga a tinut mai putin de o saptamana desi mi se spusese ca va dura minim 10 zile. Probabil ca ma spal pe maini mult prea des fata de localnice :-).

8. Amuzati-va cand, inainte de a decola catre India, stewardesele va vor anunta ca potrivit reglementarilor indiene se vad nevoite sa foloseasca spray-ul anti insecte in avion. Evident ca in ciuda mirosului intepator nu le-am luat-o in nume de rau :-).

7. Zburati cu Kingfisher Airlines (Kingfisher Red). Daca inainte va era frica de low cost-uri, probabil va veti lecui. Ce sa va mai spun despre cat de bine arata avioanele si pe dinafara, si pe dinauntru... Evident peste tot predomina rosul, inclusiv in ceea ce priveste imbracamintea stewardeselor. E chiar fain. Iar daca veti prinde o aterizare excelenta si, odata coborat din avion, veti ridica spontan mana schitand semnul "thumbs up" catre comandantul aeronavei, un distins domn trecut demult de tinerete, s-ar putea sa aveti supriza sa va raspunda mai mult decat calduros ducand mana la "chipiu". WOW! Noi am nimerit sa zburam cu ei taman la a 5-a aniversare, asa ca am primit si la dus si la intors vouchere cu reduceri considerabile la viitoarele bilete achizitionate.

6. Ascultati-i pe localnici cum vorbesc intre ei. Daca vi se va parea ciudata amestecatura de limbi de-ale lor (urdu, telugu si cum le-o mai chema pe toate) si engleza si veti avea curiozitatea sa intrebati ce si cum, veti afla ca sunt atatea limbi si dialecte vorbite pe teritoriul Indiei, incat insisi localnicii - daca sunt din regiuni diferite - nu se inteleg intre ei decat daca se folosesc si de limba engleza.

5. Testati-va limitele incercand sa nu lesinati de caldura la 45 de grade in conditii de umiditate crescuta. E o provocare, credeti-ma pe cuvant. Eu nu am rezistat afara mai mult de 5 minute la ora 10.30 a.m., iar singura data cand m-a prins caldura din toiul zilei ceva mai mult timp afara am simtit ca mi se usuca gatlejul instantaneu, ca nu mai pot respira si ca ma parasesc puterile. E drept ca am neglijat sa imi acopar bruma de inteligenta cu o palarie oricat de stravezie, numai pavaza impotriva soarelui sa fi fost!

4. Plimbati-va cu asa-numitele "auto" (auto rickshaw) sau "tuk tuk" galbene. Si daca va veti uita in jur in timpul calatoriei, veti vedea ca sunt mult mai incapatoare decat v-ati fi gandit vreodata :-).

3. Lasati-va rasfatati cu un masaj Ayurvedic de la mama lui. Sau orice alt tip de masaj, care va va prii la fel de mult.

2. Nu va lasati speriati de o noapte cu fulgere. Daca veti depasi momentul de spaima initial, acela in care probabil veti sari buimaci din somn si va veti simti fie sub asediu, fie la cheremul unui copil-din-cer gigantic care a scapat la aparatul foto al parintilor, dotat cu cel mai puternic flash din univers, veti descoperi un spectacol fascinant. N-am vazut niciodata fulgere de o asemenea intensitate si frecventa. Si nici un cer intunecat care sa se albeasca pur si simplu ca ziua de la astfel de fulgere. Din nou, wow!

1. Aruncati-va (dar nu fara centura de siguranta) in mijlocul traficului. Sunt convinsa ca pentru cineva neobisnuit e sinucidere curata, caci traficul indian este pur si simplu...crazy, in ciuda indemnurilor tip "Don't rule the road / Follow the rules of the road" de la tot pasul. Daca insa veti da peste un sofer bun si ambitios, s-ar putea sa aveti parte de o aventura pe cinste. Mai ales daca v-ati propus imposibilul, cum ar fi sa ajungeti la Taj Mahal dupa un zbor de 2 ore cu avionul si un drum de 4-5 ore cu masina (evident prin traficul de care va ziceam mai sus), sa il vedeti si apoi sa va urcati din nou in masina pentru alte 4-5 ore incercand sa prindeti avionul din aceeasi seara, pentru a ajunge inapoi intr-o stare vecina cu epuizarea dupa inca 2 ore de zbor. Si toate astea intr-o zi lucratoare, numai la orele de varf, fara sa puneti mai nimic in gura toata ziua. Dar nu ma plang, am dat uitarii orice efort indata ce am ajuns in fata poate celui mai frumos monument al lumii si totodata a celei mai trainice declaratii de iubire a tuturor timpurilor: Taj Mahal. Pe care eu l-as rezuma intr-un singur cuvant: Perfectiune.















8.5.10

The White Cliffs of Dover

Alcatuite din roca calcaroasa asemanatoare cu creta (in germana se si numesc de altfel "Kreidefelsen von Dover" = "stancile de creta"), stancile albe din Dover formeaza o parte din coasta britanica, fiind situate cu fata catre stramtoarea Dover. Aceasta stramtoare, denumita de englezi "Strait of Dover" si de francezi "Pas de Calais" (dupa orasul-port francez Calais aflat de cealalta parte) reprezinta portiunea ingusta dintre Insulele Britanice si continentul european, care desparte Marea Nordului (in nord) de Canalul Manecii (in sud). Pe portiunea cea mai ingusta a Canalului Manecii (engl. English Channel, fr. La Manche), intre orasele Dover si Calais sunt doar 33-34 km. Pentru britanici, stancile albe sunt un simbol al rezistentei impotriva numeroaselor invazii din trecut.

Pe sub stramtoarea Dover trece Eurotunelul finalizat in 1994, pe care am avut placerea sa il cunosc indeaproape din trenul Eurostar cu destinatia Paris multumita vulcanului naravas din Islanda. Dar asta este cu totul alta poveste :-).

Ce voiam eu sa va povestesc de fapt este ca stancile astea sunt renumite nu numai datorita situarii si rolului lor in timp, ci si pentru desele aparitii pe post de "guest star" cu diverse semnificatii in literatura, muzica, cinematografie. Printre altele la Shakespeare, Kipling, Ian Fleming (unul dintre romanele din seria James Bond), Glenn Miller, Righteous Brothers, Beatles, Blur, Pink, Van Morrison, Fatboy Slim :-).

Stancile isi datoreaza insa faima in primul rand unui cantec foarte popular in timpul celui de-al doilea razboi mondial, "(There'll Be Bluebirds Over) The White Cliffs of Dover", scris inainte ca America sa fi intrat in razboi pentru a ridica moralul Aliatilor intr-o perioada in care nazistii pusesera stapanire pe o mare parte din Europa si ii bombardau pe britanici. Cantecul exprima speranta ca in curand pacea se va asterne peste stancile albe de la Dover, mult incercate de confruntarile aeriene dintre Luftwaffe-ul german si Royal Air Force-ul britanic in ceea ce a ramas in istorie sub denumirea de Battle of Britain. Desi laitmotivul cantecului sunt frumoasele "bluebirds", acestea nu exista in realitate in Marea Britanie. Astfel incat simbolul poate fi interpretat in sensul clasic de "bluebirds of happiness", pasarile aducatoare de voiosie, dar este foarte posibil sa faca aluzie si la avioanele RAF de care se legau sperantele britanicilor. Cantecul este asociat in special cu interpretarea Verei Lynn datand din 1942.

Si pentru ca stancile albe de la Dover si vocea Verei Lynn compun o alta asociere draga mie, va invit sa ascultati melodia in timp ce priviti cum mi s-au aratat mie stancile de creta acum cateva saptamani.










Dover Castle (aici s-a filmat "The Other Boleyn Girl")









6.5.10

Hats off to Bear!

Astazi m-am gandit sa va propun un mic exercitiu de imaginatie. Sa zicem ca sunteti purtator de pantaloni dintotdeauna, aveti...20 si ceva de ani, centura neagra la karate si ati lucrat nitel in cadrul SAS-ului britanic. Sa zicem ca aveti o pasiune pentru senzatii tari si nu pierdeti nicio ocazie sa va satisfaceti setea de adrenalina. Si cum de regula genul asta de placeri nu sunt tocmai nepericuloase, sa ne imaginam ca ati avut un nenorocit de accident de parasuta in...Africa, in urma caruia v-ati rupt spatele in trei locuri. Care ar fi urmatorul lucru pe care l-ati face dupa ce, cu eforturi supraomenesti, v-ati reveni dupa teribilul accident?? Probabil v-ati gandi ca n-ar fi rau sa urcati pe Everest :-))) Si daca tot ati facut chestia asta, la doar 23 de ani, ce Doamne iarta-ma v-ar impiedica sa intrati si in Cartea Recordurilor, drept cel mai tanar dintre alpinistii de aceeasi nationalitate cu a voastra care s-au incumetat sa escaladeze Everestul si s-au intors in viata? Si oare v-ar mai sta ceva in cale dupa experienta asta?? Probabil ca nu. Probabil nu v-ati da in laturi nici de la a bea sange direct din carotida animalelor, nici de la bai "revigorante" cu potential de hipotermie, nici de la a dezmierda miriapozi ori serpi cat se poate de veninosi, nici de la mese "festive" cu carne si ochi sticlosi de oaie proaspat trecuta in lumea celor drepti - fie ele si date in clocot in apa termala - si cu siguranta cel mai bun sac de dormit pentru voi ar fi unul facut foarte simplu: dintr-o oaie intoarsa pe dos :-))). Daca ati fi facut macar unul dintre toate lucrurile astea, in mod sigur s-ar fi gasit vreun prieten care sa va porecleasca "Bear" :-) In mod sigur ati avea la un moment dat o sotie si de ce nu, chiar niste copii, cu nume la fel de sonore...pe ea ar putea sa o cheme..hm, sa zicem...Shara, iar pe copii....Jesse, Marmaduke si Huckleberry. Si sa nu imi spuneti ca ati locui altfel decat intr-o barca pe Tamisa sau - din cand in cand - pe o insula :-))). Iar aventurile voastre categoric nu s-ar fi oprit aici.

Din fericire, Bear Grylls nu numai ca exista in carne si oase, dar face si o emisiune senzationala pe Discovery, "The Ultimate Survival", care te poarta prin toata lumea. Daca nu ati vazut-o, urmariti macar un episod, mira-m-as sa nu va captiveze din prima clipa. De ceva vreme mi-era dor de un astfel de personaj, nu doar extrem de carismatic, dar si capabil de a te atrage cu toata fiinta in jocul lui nebunesc, de a te inflacara, inspira si mai ales de a te face sa iti aduci aminte de visele tale care mocnesc acolo undeva asteptand un moment prielnic pentru a-si putea face loc catre suprafata. Un om atat de pasionat de ceea ce face incat sa iti dea aripi numai vazandu-i sclipirea patimasa din ochi in timp ce vorbeste despre cate-n luna si-n stele. Si care sa iti arate iar si iar ca limitele fiecaruia dintre noi sunt fix acolo unde ni le trasam singuri, iar autodepasirea nu este doar un mit.

Nu cred ca mi-a mai placut atat de mult o emisiune de ceva timp, de fapt putine emisiuni imi mai dau impulsul de a deschide televizorul. Emisiunea lui Bear insa rareori o ratez. Daca v-am trezit interesul o puteti urmari si voi pe Discovery Channel de luni pana vineri de la ora 20.00. Sunt curioasa cati dintre voi o vor iubi la fel de mult ca mine :-)

Blogul lui Bear cu mult mai multe informatii fascinante decat cele cateva indicate de mine mai sus il gasiti aici.






 (sursa pozelor: aici si aici.)


Si apropo de vise indraznete: Bear, daca mai mergi vreodata in Antarctica, zau ca vin si eu!!! Invat chiar sa si gatesc daca trebuie :-)))

4.5.10

St. Paul's Cathedral...altfel

 Ca sa intelegeti cat de mult am iubit fiecare moment din recentul concediu, am sa va spun ca am plecat in calatorie cu "bagajul" sutelor sau poate miilor ori zecilor de mii (cine le mai stie numarul?!?) de carti si filme care m-au captivat inca de cand eram copil si dintre care unele nu si-au pierdut vraja asupra mea nici in prezent, carti si filme cu ajutorul carora - in vremuri in care nu credeam sa ajung prea curand aici - mi-am cladit singura o imagine a locurilor cu pricina si a personajelor care au populat sau ar fi trebuit sa populeze acele locuri, o lume alcatuita din crampeie de istorie, melodii, imagini, citate, figuri dintre cele mai interesante si varii asocieri. Le-am ingramadit pe toate in memorie, fie ele reale sau fictive, si le-am pastrat acolo pentru zile mai bune. Si uite ca in acest concediu nu rareori mi s-a intamplat sa ma trezesc asaltata de cate unul dintre ele, uneori chiar pana la a ma emotiona de-a binelea. Nu o sa vi le dezvalui chiar pe toate, pentru ca unele au ajuns sa faca intr-atat parte din mine incat nu m-as simti prea confortabil sa le cunoasteti :-) Pe altele insa vi le pot impartasi, pentru ca ar fi pacat sa se piarda in uitare ori sa fie neglijate, mai ales in vremurile haotice si repezite pe care le traim.

Asa ca o sa ma straduiesc sa va prezint o alta latura a unora dintre deja arhicunoscutele obiective turistice pe care le-am intalnit in drum si care m-au impresionat (si) din motivele de mai sus.

Asadar iata o secventa care pe mine ma cam secatuieste de emotii de fiecare data si pe care am asociat-o dintotdeauna cu "imaginea mea" despre St. Paul's Cathedral :-)





Si aici cateva poze de la fata locului:






imaginea care apare la finalul clipului de mai sus 



vedere de la ultimul nivel al St. Paul's Cathedral


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Subscribe