Alcatuite din roca calcaroasa asemanatoare cu creta (in germana se si numesc de altfel "Kreidefelsen von Dover" = "stancile de creta"), stancile albe din Dover formeaza o parte din coasta britanica, fiind situate cu fata catre stramtoarea Dover. Aceasta stramtoare, denumita de englezi "Strait of Dover" si de francezi "Pas de Calais" (dupa orasul-port francez Calais aflat de cealalta parte) reprezinta portiunea ingusta dintre Insulele Britanice si continentul european, care desparte Marea Nordului (in nord) de Canalul Manecii (in sud). Pe portiunea cea mai ingusta a Canalului Manecii (engl. English Channel, fr. La Manche), intre orasele Dover si Calais sunt doar 33-34 km. Pentru britanici, stancile albe sunt un simbol al rezistentei impotriva numeroaselor invazii din trecut.
Pe sub stramtoarea Dover trece Eurotunelul finalizat in 1994, pe care am avut placerea sa il cunosc indeaproape din trenul Eurostar cu destinatia Paris multumita vulcanului naravas din Islanda. Dar asta este cu totul alta poveste :-).
Ce voiam eu sa va povestesc de fapt este ca stancile astea sunt renumite nu numai datorita situarii si rolului lor in timp, ci si pentru desele aparitii pe post de "guest star" cu diverse semnificatii in literatura, muzica, cinematografie. Printre altele la Shakespeare, Kipling, Ian Fleming (unul dintre romanele din seria James Bond), Glenn Miller, Righteous Brothers, Beatles, Blur, Pink, Van Morrison, Fatboy Slim :-).
Stancile isi datoreaza insa faima in primul rand unui cantec foarte popular in timpul celui de-al doilea razboi mondial, "(There'll Be Bluebirds Over) The White Cliffs of Dover", scris inainte ca America sa fi intrat in razboi pentru a ridica moralul Aliatilor intr-o perioada in care nazistii pusesera stapanire pe o mare parte din Europa si ii bombardau pe britanici. Cantecul exprima speranta ca in curand pacea se va asterne peste stancile albe de la Dover, mult incercate de confruntarile aeriene dintre Luftwaffe-ul german si Royal Air Force-ul britanic in ceea ce a ramas in istorie sub denumirea de Battle of Britain. Desi laitmotivul cantecului sunt frumoasele "bluebirds", acestea nu exista in realitate in Marea Britanie. Astfel incat simbolul poate fi interpretat in sensul clasic de "bluebirds of happiness", pasarile aducatoare de voiosie, dar este foarte posibil sa faca aluzie si la avioanele RAF de care se legau sperantele britanicilor. Cantecul este asociat in special cu interpretarea Verei Lynn datand din 1942.
Si pentru ca stancile albe de la Dover si vocea Verei Lynn compun o alta asociere draga mie, va invit sa ascultati melodia in timp ce priviti cum mi s-au aratat mie stancile de creta acum cateva saptamani.
Dover Castle (aici s-a filmat "The Other Boleyn Girl")
Exact la asta ma gandeam cand am vazut titlul - daca stii melodia :P
RăspundețiȘtergere@Liliana: Clar, cum nu?! :-) Sunt fan (Dame) Vera Lynn, mi-am cumparat ceva CD-uri cu ea...
RăspundețiȘtergere