La un jogging în Central Park (New York) |
Când călătorești atât de des cum se întâmplă să călătoresc eu, unul dintre lucrurile de care trebuie să ții cont neapărat în deplasare este păstrarea unui echilibru între a te bucura de viață la maxim și a te menține sănătos. Acum 13 ani de zile când am început să mă dedau intens plăcerilor călătoriilor nici măcar nu mi-ar fi trecut prin cap una ca asta, însă timpul și bunul său tovarăș experiența m-au învățat că un călător sănătos este un călător fericit și, mai ales, un călător isteț. Dacă adaug la asta gândul terifiant că, într-o bună zi, ceva, orice, m-ar putea opri să călătoresc, veți înțelege de bună seamă de unde izvorăște acest interes subit al meu de a amâna pe cât posibil momentul cu pricina, chiar dacă asta înseamnă să mai renunț, din când în când, la câte-un cocktail, să fac alegerile corecte în zbor sau la restaurant ori, cel mai important, să îmi fac timp în mod regulat pentru sală, alergat, piscină, ski și altele asemenea.
Unul dintre aspectele unui mod de viață sănătos este - fără îndoială - menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Nu m-am priceput nici eu la asta din capul locului, după cum insinuam ceva mai sus, însă cu timpul am deprins câteva obiceiuri care să mă ajute să nu iau (prea mult) în greutate în desele ocazii când mă aflu pe coclauri. Uitându-mă acum în urmă realizez cât trebuie să se fi amuzat ai mei pe seama mea atunci când, după câte o vacanță nu lipsită de excese culinare, invocam pretextul binecunoscut "ei hai, că nu-mi fac de cap decât în vacanță". Până când, într-o bună zi, mama nu s-a mai putut abține și a rostit un adevăr de netăgăduit "păi da, doar că matale ești tot timpul în vacanță". Hopa, dacă stau să mă gândesc bine, asta cam așa e...
Acestea fiind zise, oameni buni, iată câteva sfaturi de bun simț pe care să le luați în calcul dacă nu țineți morțiș să vă întoarceți mai durdulii din vacanță, fără însă să trebuiască să renunțați la chiar toate plăcerile culinare ale călătoritului.
15. Nu vă îndopați. (Logic, nu? Ei bine, e și nu prea, judecând după cum procedează majoritatea călătorilor). Poate vă vine greu a crede, dar zău că nu e musai să vă umpleți farfuria până-n buză cu ocazia prânzurilor ori cinelor tip bufet de la hotel, după cum chiar nu e necesar să aruncați aiurea banii pe vreun prânz "all-you-can-eat", mai ales dacă nu mâncați în mod normal atât de mult. Și, rogu-vă, nu vă simțiți obligați să încercați chiar TOATE specialitățile de prin partea locului, una sau două sunt arhisuficiente în cazul unui sejur de-o săptămână, parol!
14. Nu mâncați de 3 (sau mai multe) ori pe zi dacă asta nu face parte din rutina voastră zilnică de acasă. Eu una rareori mănânc mai mult de două mese, iar când o fac (de regulă după ce merg la sală), cea de-a treia masă este mai mult o gustare. Iar dacă trișez (cine a zis că sunt perfectă? haha) și depășesc acest număr de două mese și o gustare, se simte (și se vede) imediat. Asta dacă, desigur, nu mă îndeletnicesc cu cine știe ce activități fizice ieșite din comun în ziua cu pricina, caz în care pot mânca cât am chef - ei, nu, din păcate! un pic mai mult.
13. Nu transformați mesele în ospețe cu câte 3 feluri de mâncare în vacanță, de fapt și de drept bine-ar fi să nu faceți asta nici acasă, mai ales dacă programul vostru zilnic nu implică cine știe ce activități fizice. Dacă planul este să vă petreceți toată ziua la plajă, de pildă, v-aș recomanda să săriți măcar peste desert dacă nu vă lasă inima să omiteți și antreul!
Nu-i ușor deloc să alergi în Groenlanda, chiar și cu așa priveliște la picioare! |
12. La naiba cu pâinea! Mai ales dacă mesele voastre au și așa un aport caloric destul de consistent. În plus, eu una nu prea mănânc paste (nu pastele și nu în combinațiile păguboase europene, cel puțin) și aproape nu mă ating de pizza, cu excepția cazului în care este singura alternativă mai sănătoasă disponibilă (de exemplu o pizza vegetariană pe un zbor Economy unde ambele opțiuni disponibile sunt pe bază de carne). Ceea ce ne aduce la punctul următor...
11. Exilați din meniu carnea cât de des puteți! Nu mai e un secret pentru nimeni că aceasta este asociată mai mult cu riscuri decât cu beneficii pentru organism (dacă, desigur, nu punem la socoteală plăcerea gustului :)) și vă garantez că, după toate cele, mai și îngrașă. Eu una încerc să mănânc cât mai puțină carne în general, din păcate încă mai simt nevoia să mă "dedulcesc" din când în când (uneori mai des, mai ales când vreau neapărat să încerc specialități locale într-unul sau altul dintre multele locuri pe care le vizitez), iar concluzia este una singură: cum includ carnea în meniu, cum mă îngraș. Și asta în condițiile în care cantitățile despre care vorbim în cazul meu sunt extrem de mici față de standardele actuale! Mai ales pe zboruri (zboruri de noapte, în special) este din cale afară de important să renunțați la carne, vă dau în scris că, de cele mai multe ori, veți găsi ce altceva să mâncați, chiar și la Economy!
10. Nu mâncați târziu (dacă se poate, nu cu 2-3 ore înainte de culcare) și dacă sunteți doar într-un city break sau layover ori dacă nu plecați pentru o perioadă lungă, încercați să-i veniți de hac diferenței de fus orar respectând orele de masă uzuale.
9. Nu cedați ispitei, nici măcar pe zborurile la clasa Business sau First. Știu din proprie experiență că-i mai ușor de zis decât de făcut, însă pe cuvând că silueta vă va mulțumi dacă ignorați cu demnitate mesele principale și/sau deserturile acelea aspectuoase dar vai, atât de pline de otrava numită zahăr. Și dacă nu puteți și nu puteți rezista, măcar nu terminați totul din farfurie și, mai ales, nu ronțăiți între mese, nici măcar pe lungile zboruri peste mări și poluri, oricât de variată ar fi oferta de la bord. Cum procedez eu pe zborurile lung-curier la clasa Business? Depinde, însă de cele mai multe ori mănânc două antreuri servite împreună în loc de trioul clasic antreu + fel principal + desert (prost) întovărășit de-o băutură. Apropo...
8. Renunțați la cocktailuri. Sau dacă nu puteți pe de-a-ntregul, măcar faceți alegeri mai fericite și nu le combinați cu mesele (cum de altfel nu ar trebui să combinați niciun lichid). Unele cocktailuri sunt veritabile bombe calorice, hasta la vista, Pina Colada, oooofff!
7. Beți în schimb multă apă. Sunt sigură că nu mai e nevoie să explic nenumăratele beneficii ale hidratării, mai ales pe acele zboruri interminabile de care vorbeam mai sus, iar contribuția la slăbit este, poate, cel mai important dintre acestea (amintiți-mi ce am scris data viitoare când o să uit să beau apă, vă vine să credeți că încă mi se întâmplă frecvent? Niciodată pe zboruri, din fericire, dar oricum).
6. Aveți grijă ce medicamente luați. Eu una sunt alergică la praf, nisip și Dumnezeu mai știe ce și deși nu-s multe lucruri pe lume pe care să le detest mai mult decât detest pastilele, uneori chiar n-am încotro si trebuie să-mi iau cuminte antihistaminicele, mai ales dacă nu țin morțiș să-mi pun pe fugă turiștii din Dubai ori să arăt ca un mic monstru în pozele din vacanță. Ceea ce nu prea-ți spune nimeni este că unele pastile (printre care se numără antihistaminicele) luate în mod regulat favorizează creșterea în greutate prin aceea că îți sporesc pofta de mâncare.
5. Alegeți vacantele active sau măcar o combinație între activ și de relaxare dacă primele nu sunt chiar genul vostru și amintiți-vă mereu de sfatul de la punctul 13: nu vă faceți de cap într-o zi de leneveală sau dacă vă știți că ați sărit calul în ziua respectivă măcar compensați prin mișcare, fie că e vorba de înot, alergat sau sală! Ori măcar... știți voi... alegeți să mai urcați și pe scări, mai ales dacă asta constituie o abatere binevenită de la programul vostru obișnuit.
Și ce bine că ziua ține mai mult în Insulele Feroe...! :) |
Slavă Domnului că priveliștea de pe stadion îți dă ghes să alergi! |
4. Dormiți. Da, somnul e esențial în ceea ce privește menținerea unei greutăți sănătoase, iar lipsa somnului va atrage, mai devreme sau mai târziu, creșterea în greutate. Nici eu n-am crezut una ca asta până ce n-am experimentat-o pe pielea mea fără să vreau la un moment dat!
3. Dacă trebuie să trișați, trișați, rogu-vă, doar o dată. Bine, hai, de două ori, dacă e musai, dar nu mai mult de atât și dacă se poate nu în zile consecutive. Poate nu știți cât de repede memorează organismul noua greutate? Credeți-mă pe cuvânt, odată ce vă lăsați pe tânjeală, vă va lua mult timp și efort să reveniți la vechea greutate, așadar nu vă culcați pe-o ureche că nu contează cât și cum vă faceți de cap în vacanță.
2. Urcați-vă frecvent pe cântar, chiar și (sau mai ales) atunci când nu vă place ce vedeți. Cântăritul frecvent - s-a demonstrat - ajută mult la menținerea greutății și slăbit. Eu una mă urc destul de des pe cântar, uneori de mai multe ori pe zi, și zău ca e incredibil cât de multe am aflat astfel despre propriul organism și despre lucrurile pe care pot/nu pot să le mănânc (sau ar fi fost mai bine să le evit) atunci când nu doresc să mă îngraș. (Ba chiar odată mi-am cumpărat un al doilea cântar căci prinsesem eu de veste cum că primul ar fi putut să mă saboteze, dar hei, asta e o cu totul și cu totul altă poveste, haha).
1. Nu neglijați sportul nici în vacanță. Sigur, cu excepția cazului în care sunteți copia - trasă la indigo - a soțului meu (cel din cale afară de disciplinat), mă îndoiesc că veți merge la sală/alerga etc. în fiecare zi a concediului, ba poate că nu o veți face nici o dată la 2 zile. Totuși, credeți-mă pe cuvând când vă spun că orice antrenament contează și cât de mult contează veți putea constata cu propriii ochi! Unde mai pui că - pentru mine, cel puțin - sportul este singura pastilă acceptabilă împotriva bolilor și bătrâneții premature...
(Iar dacă nu pentru o viață mai sănătoasă, măcar de dragul priveliștii faceți mișcare, habar nu aveți ce ratati uneori!)
Până și hobbiții ar alege să facă mișcare în Noua Zeelandă! :D |
La o alergare cu vedere în Sydney, Australia |
Nisa, dis-de-dimineață în ziua de Paște |
București |
Jogging pe Drumul Mătăsii (Samarkand, Uzbekistan) |
Jogger's eye view :D asupra cascadei din Kravice, Bosnia & Herțegovina (iulie 2019) |
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu